Zioła i rośliny owocowe

Kategorie produktów
Filtruj wg. ceny
- PLN
Waga
Do ogrodów
Kolor kwiatów
Kolor liści
Okres kwitnienia
Podlewanie
Stanowisko
Wysokość
Zapach
Na promocji?

Wyświetlanie 1–16 z 113 wyników

  • Agrest Hinnonmaki Rot ( z jęz łac. Ribes Uva Crispa Hinnonmaki Rot )

    10,00 

    Jedna z najlepszych odmian agrestu o pysznych czerwonych deserowych owocach. 'Hinnonmaki Rot’ dojrzewa wcześnie, jest bardzo plenny. Ponad to jest odporny na amerykańskiego mączniaka agrestowego. Owoce możemy zbierać początkiem lipca, są bardzo smaczne, słodkie a zarazem lekko kwaskowate. Możemy jeść świeże lub przetworzone w postaci kompotów, soków, dżemów, win itp.

     

  • Akmelia znieczulnik – afrodyzjak ( z jęz łac. Acmella oleracea )

    10,00 

    Sadzonki dostępne od końca maja do mrozów.

    Akmelia inaczej znieczulnik jest niską zadarniającą rośliną z rodziny astrowatych. Tworzy gęste zielone kobierce zwieńczone specyficznymi główkowatymi żółto-brązowymi kwiatostanami. Akmelia uprawiana jest nie tylko ze względu na swe lecznicze właściwości ale także jako roślina ozdobna. Kwitnie przez całe lato aż do jesiennych przymrozków

  • Symbol zastępczy

    Aktinidia ostrolistna Issai Kiwi ( z jęz łac. Actinidia arguta Issai )

    15,00 

    Aktinidia ‘Issai’ jest okazałym pnączem dorastającym do 4-8m.  W ciągu sezonu przyrasta około 2-3m. Ma giętkie pędy, które okręca się wokół podpór. Liście okazałe błyszczące  we wrześniu przebarwiają się na złoty kolor. Rośliny zakwitają i owocują po 3 latach od posadzenia. Kwiaty rozwijają się na początku maja. Są niezbyt okazałe, białe, czasem lekko zaróżowione. Męskie szybko opadają, a żeńskie równie szybko przekształcają się w owoce.

     

    Owocem jest jagoda podobna do dużych owoców agrestu długości 2,5 do 3,5 cm. Dojrzewają stopniowo od września do końca października, rzadko opadają. Pozostają na pędach aż do mrozów. Odmiana ‘Issai’ jest wyjątkowo plenna. Owoce nadają się wyśmienicie do bezpośredniego zjedzenia na surowo za skórką. Można je suszyć, przerabiać na marmolady, wina, nalewki, dodawać do sałatek owocowych i warzywnych, można je położyć na placek i upiec tak jak ciasto ze śliwkami.

    Smak i aromat owoców różni się od tradycyjnego kiwi, jest zdecydowanie bogatszy. Można się doszukać podobieństwa do owoców ogrestu a nawet truskawki. Dojrzałe owoce są bardzo smaczne i nie trzeba obierać ich ze skórki.

  • Symbol zastępczy

    Aloes ( z jęz łac. Aloe vera )

    13,00 
  • Symbol zastępczy

    Arcydzięgiel litwor ( z jęz łac. Angelica archangelica )

    15,00 
  • Arnika łąkowa ( z jęz łac. Arnica chamissonis )

    10,00 
  • Aronia czarna czarnoowocowa ( z jęz łac. Aronia melanocarpa )

    11,00 

    Owoce aronii to samo zdrowie. Są bogate w witaminę C, zawierają dużą ilość antocyjanów, garbników, pektyn i soli mineralnych.  Kuliste, prawie czarne z woskowym nalotem, zebrane w baldaszkowate owocostany, dojrzewają w sierpniu i wrześniu. W stanie surowym nie są zbyt smaczne chociaż są słodkawe to cierpki posmak nie pozwala na szczególny zachwyt.  Nowe właściwości smakowe zyskuje po przetworzeniu. Najlepsza jest w postaci nalewek, dżemów, soków, galaretek, marmolady…

     

  • Aronia czarna NERO ( z jęz łac. Aronia melanocarpa NERO )

    20,00 

    Owoce aronii to samo zdrowie. Są bogate w witaminę C, zawierają dużą ilość antocyjanów, garbników, pektyn i soli mineralnych.  Kuliste, prawie czarne z woskowym nalotem, zebrane w baldaszkowate owocostany, dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Odmiana NERO wyróżnia się bardzo obfitym plonowaniem i dużymi owocami, są one raz większe od standardowych odmian. Jest więc doskonała do uprawy zarówno towarowej jaki i amatorskiej. W stanie surowym owoce nie są zbyt smaczne chociaż są słodkawe, to cierpki posmak nie pozwala na szczególny zachwyt. Nowe właściwości smakowe zyskuje po przetworzeniu. Najlepsza jest w postaci nalewek, dżemów, soków, galaretek, marmolady…

  • Barwinek pospolity ( z jęz łac. Vinca minor )

    10,00 

    Barwinek pospolity to niska zimozielona, okrywowa bylina. Sadzona w ogrodach przede wszystkim  ze względu na duże walory ozdobne i małe wymagania stanowiskowe.

    W naturalnym środowisku porasta południową część Europy Zachodniej i Środkowej, a także Europę Wschodnią. Na terenie Polski spotykamy go w lasach liściastych, parkach i na starych cmentarzach.

    Największą zaletą barwinka są błyszczące, zimozielone, skórzaste, liście.  Zachowują swój efektowny wygląd  przez cały rok, nawet zimą. Kwiaty niebiesko-fioletowe, pojawiają wiosną od kwietnia do czerwca. Roślina osiąga wysokość do 15cm.

  • Bez czarny Aurea ( z jęz łac. Sambucus nigra Aurea )

    25,00 

    Bardzo cenna odmiana bzu czarnego wyróżniająca się mocno kontrastowym żółtym ulistnieniem.

    Jest to okazały krzew lub drzewko osiągające 3-4m wysokości.  Roślina ta doskonale znosi cięcie, którym możemy znacznie ograniczyć jej wielkość. Liście zdobią przez cały sezon wegetacyjny, dodatkowym atutem są okazałe białe kwiatostany w kształcie płaskich baldachów. Pojawiają się one początkiem lata.

    Dojrzałe owoce są błyszczące granatowo-czarne, soczyste. Zawierają witaminy A, B i C oraz dużo przyswajalnego cukru i potasu. Doskonale nadają się na domowe przetwory: soki, konfitury, wina nalewki… Zarówno suszone kwiaty jaki i owoce nadają się do parzenia ziołowych herbat.  Są stosowane przy leczeniu przeziębień.

  • Bodziszek korzeniasty Czakor ( z jęz łac. Geranium macrorrhizum Czakor )

    11,00 

    Bardzo ładna odmiana bodziszka o ciemnoróżowych kwiatach. Zachwyca obfitością kwitnienia i niebywałym urokiem. Kwiaty pojawiają się początkiem maja do czerwca i późnym latem. W tym okresie można spodziewać się prawdziwego morza kwiatów. Roślina osiąga około 30cm wysokości. Nieco mocniej rozrasta się na boki.  Cała roślina posiada charakterystyczny przyjemny korzenny aromat, nielubiany przez komary. Z bodziszka korzeniastego pozyskuje się olejek eteryczny geraniowy, który ma wspaniałe właściwości lecznicze. Wykorzystuje się go głównie w aromaterapii do masażu, kąpieli i inhalacji. Działa antydepresyjne, łagodzi stany lękowe. Jest również stosowany w perfumerii i do produkcji kremów. Olejek ten słynie również ze silnych właściwości antyseptycznych i przeciw zapalnych.

  • Borówka wysoka Bluecrop -amerykańska ( z jęz łac. Vaccinium corymbosum Bluecrop )

    14,00 

    ’Bluecrop’ jest odmianą średnio-wczesną, dojrzewa od połowy lipca do połowy sierpnia.

    Owoce są duże, lekko spłaszczone,  jasnoniebieskie z intensywnym, woskowym nalotem. Tworzą luźne gronach, co ułatwia zbiór ręczny.  Owoce nadają  się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Jest bardzo plenna z jednego krzewu zbiera się do 9 kg owoców.

    Krzywy borówki 'Bluecrop’ charakteryzuje się silnym wzrostem, roślina może dorastać do 150-200 cm wysokości. Dorosłe rośliny mają luźny, kulisty pokrój, a pędy często wyginają się pod ciężarem owoców.

  • Borówka wysoka Elizabeth -amerykańska ( z jęz łac. Vaccinium corymbosum Elizabeth )

    14,00 

    Późna odmiana o dużych, ciemnoniebieskich owocach. Uznawana za jedną z najsmaczniejszych.   Polecana do uprawy towarowej i do przydomowych ogrodów, jako odmiana deserowa. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Krzew rośnie silnie, pokrój ma rozłożysty.

    Krzywy borówki 'Elizabeth’ charakteryzuje się silnym wzrostem, roślina może dorastać do 180cm wysokości. Dorosłe rośliny mają luźny, kulisty pokrój, a pędy często wyginają się pod ciężarem owoców.

  • Borówka wysoka Patriot – amerykańska ( z jęz łac. Vaccinium corymbosum Patriot )

    14,00 

    Wspaniała borówka o bardzo smacznych, aromatycznych i dużych owocach. Jedna z najbardziej poszukiwanych odmian. Jej owoce zaczynają dojrzewać w trzeciej dekadzie sierpnia.  Pierwsze dojrzewające owoce są imponująco duże kolejne nieco mniejsze ale i tak większe niż u najpopularniejszej odmiany Bluecrop. Z jednego krzewu można zebrać do 9 kg pysznych owoców. Roślina może dorastać do 180cm.

     

  • Borówka wysoka Spartan -amerykańska ( z jęz łac. Vaccinium corymbosum Spartan )

    14,00 

    Odmiana o doskonałym smaku owoców. Są one duże, szczególnie podczas dwóch pierwszych zbiorów. Są jasnoniebieskie z intensywnym nalotem woskowym. Nadają się do zbioru mechanicznego. Dojrzewa po 20 lipca. Cechuje się średnia plennością, z jednego krzewu można zebrać do 6kg pysznych owoców.  Grona są luźne, dzięki czemu łatwo wybarwiają się.

    Krzewy mogą osiągać 2m wysokości, ich pokrój jest luźny, wzniesiony, pędy mocne i sztywne. Dostateczna wytrzymałość roślin na mróz (–29°C) i późna pora kwitnienia chroni kwiaty przed przemarzaniem. Jest to jedna z cenniejszych odmian do towarowych i amatorskich nasadzeń.

  • Bylica boże drzewko ( z jęz łac. Artemisia abrotanum )

    13,00 

    Zielona krzewinka z miotlastymi pędami i koperkowatymi liśćmi.  Może dorastać do 150cm jeśli tylko nie za często będziemy uszczykiwać jej zielone części. Tworzy niepozorne kwiaty o żółtozielonkawej barwie. Zwykle spotykamy ją w ogrodach, zdarzają się ‘dzikie’ okazy w naszym kraju ale to wielka rzadkość. Cała roślina bardzo przyjemnie pachnie.

    Surowcem zielarskim jest ziele pozyskiwane od lipca do sierpnia. Po wysuszeniu wykonuje się z niego napary. Mają one wzmacniające działanie na cały organizm. Stosuje się je przy dolegliwościach żołądkowo jelitowych. Ziele bożego drzewka działa pobudzająco na wydzielania soku żołądkowego oraz żółci. Polecane jest również w przypadkach niewydolności wątroby i stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego.

    Ponad to ziele bożego drzewka wykorzystywane jest jako przyprawa do dań mięsnych sałatek i napojów.

    Ziele bylicy bożego drzewkazawiera m.in. olejek eteryczny, związki kumarynowe, żywice, kwasy organiczne, garbniki, gorycze i sole mineralne.